neděle 26. ledna 2014

Veganství aneb kdo je větší POKRYTEC?

A začneme pěkně zostra, máte chuť na menší flamewar? :D. Ne, teď vážně. Jeden z mých "kamarádů" na facebooku - ekolog a vegan, dává na svůj profil každý den odkazy na různé "rebelující weby", články o konspiračních teoriích a v neposlední řadě právě o veganství a (ne)konzumací živočišných výrobků.

On mi tvrdí, že veganství je jediný přirozený způsob života, který neškodí žádnému živému živočichu na Zemi, a že lidé "masožravci" jsou pokrytci (asi proto, že se mazlíme se psy a jíme kravičky). Nebudu ani tak rozebírat, jestli jsou maso a živočišné výrobky skutečně "nezdravé" a jestli jde objektivně 100% potřebných živin nahradit veganskou stravou. V tom se názory liší a oba tábory by nejspíš do nekonečna mohly sypat z rukávu odkazy, které potvrzují jejich přesvědčení. Já bych se radši zastavil u té otázky přirozenosti.

Podle něho a dalších veganů existuje spousta důkazů, že člověk není všežravec, nýbrž býložravec, a že konzumace masa je pouze jakousi tradicí. Prý na konzumaci živočišné potravy nemáme uzpůsobený chrup, trávení a ani odpovídající lovecké instinkty. Příklad - dejte ke tříletému dítěti do kočárku králíčka a jablíčko. Děcko sní jablíčko, ale s králíčkem si bude hrát.
Na druhou stranu - uvažovali takto i naši pravěcí předci? Jsou přeci důkazy o tom, že jsme lovili zvířata na maso a na kůži už od té doby, co jsme slezli ze stromů. K tomu jsme samozřejmě pojídali i nějaké ty plody a kořínky. Chcete mi říct, že už v té době to nebylo "přirozené"?

Chápu, že jednou z hlavních hnacích sil vegetariánství a veganství je ochrana zvířat. Ve spoustě chovů se s nimi zachází příšerně a ani mě se to nelíbí. Je to ale důvodem ke změně našeho životního stylu? Jsou lidé, co tvrdí, že těmto hospodářským zvířatům bylo umožněno žít jen proto, aby byla později zabita - takže je to vlastně jedno. S tím tak úplně nesouhlasím, ale něco na tom asi bude. Zabíjení a lov je v přírodě naprosto běžná věc, problém je jen ten, že lidí je na Zemi příliš na to, aby si vystačili s těmito přirozenými zdroji a tak se hledají jiná řešení. S tím se dostávám k tomu, že většinu současných problémů způsobuje jednoduše to, že je planeta přelidněná... ale to už je na jinou diskuzi. Ještě jsem ale dostal jeden nápad, který jsem svému veganskému kamarádovi bez úspěchu předkládal. JEZTE BROUKY! Bez prdele :D. Veganům se nelíbí, že každý savec má emoce (což je dokázáno) a ve špatných podmínkách chovů trpí. A i takové ryby - ty také cítí bolest. Naopak hmyz žádné emoce nemá, ani tu bolest necítí a přesto má "maso" plné všech potřebných živin a jeho pěstování není tolik náročně. V minulosti (a v některých místech i v současnosti) byla navíc jeho konzumace naprosto běžná. To, že vegani odmítají i tohle, protože se stále jedná o "živého tvora", mě jen utvrzuje v názoru, že jde spíš o jakousi neracionální pózu, než cokoliv jiného.

A poslední dodatek ohledně pokrytectví - nedělám ze sebe zachránce vesmíru a nezastírám fakt, že mi chutná biftek. Ovšem pakliže mě nějaký ekolog, aktivista, či vegan nazve pokrytcem, tak mám pokaždé sto chutí mu říci: "Pokrytec? Aha. A co ty? Bydlíš v domě ve městě? Máš zapojený plyn a elektřinu? Jezdíš autem? Atd, atd." Zkrátka když chce někdo žít v souladu s přírodou, tak by tomu měl činit naplno a neměl by využívat moderní vymoženosti jak se mu to hodí (respekt výjimkám samozřejmě). To je podle mého názoru pokrytectví ještě větší.

1 komentář:

  1. Tak ono je to s vegepokrytectvím ještě mnohem rozsáhlejší, než jsi tu nastínil. Například mě fascinuje, že veganům vůbec nevadí všichni chudáci koloušci a zajíčci zabití kombajny, nevadí jim malí hlodavci zabití při orbě, o žížalách a půdním hmyzu nemluvě. A všechny tyto způsoby smrti jsou mnohem horší než zabití jateční pistolí.
    Stejně tak jim nevadí, že se cpou léky a dopňky stravy, které jsou testované na zvířatech. A že se jejich exotické ovoce pěstuje v zaostalých zemích, kde se kvůli tomu kácí pralesy, stříkají pesticidy dávno zakázané v EU, a že zvířata pochytaná během kácení pralesa se prodávají na černý trh jako "mazlíčci" nebo do laboratoří na pokusy. Pak následný transport exotických potravin až sem, který vyprodukuje obrovské množství skleníkových plynů a jedů. Pro mě jsou toto dost pádné důvody, proč veganem NEBÝT.
    Taky je zajímavé, že vegenazi by si nijak nedokázali poradit s řešením problému kde vzít přírodní kvalitní hnojivo, kdyby zanikly všechny chlévy a s nimi i chlévská mrva - nenahraditelné ekologicky nezávadné hnojivo.
    A co všechna vzácná květena a drobní živočichové na pastvinách, které by se zánikem stád skotu a ovcí taky přestaly existovat? To veganům nevadí, že by zavinili vyhynutí tolika vzácných, nenahraditelných druhů?
    Pro mě je vegan synonymum pro pokrytce.

    OdpovědětVymazat