pondělí 27. ledna 2014

Opráski sčeskí historje = Tuzemský Dolan?

Ti z vás znalí (českého) internetu zajisté v poslední době narazili na takový fenomének, který vznikl zhruba před rokem a rychle se stal natolik populární, že dokázal opustit virtuální prostor Facebooku a Tumblr a od minulého prosince si ho můžete pořídit i v knihkupectvích. Ano, mluvím o Opráscích sčeskí historje. Zjednodušeně kreslené komiksy parodující různé historické události v kontextu dnešní doby a za použití zkomolené češtiny se teď těší velké oblibě a kromě již zmiňovaného bestselleru je můžeme vidět i jako výstavu v Národním muzeu. A samotný tvůrce, skrývající se pod maskou svého protagonisty Zikmunda "Zmikunda" Lucemburského, užívající pseudonym "Jaz"? Ten je teď na vrcholu slávy. Ale proč jsou vlastně Opráski tak oblíbené? A jedná se vůbec o originální nápad, či jen chytře využitou inspiraci?


Možná budu tohoto názoru sám, ale já zde vidím jistou paralelu s o něco starším, zahraničním "fenoménem" jménem Dolan. Dolan, zkomolenina jména kačera Donalda, je komiks, či spíš "meme", chcete-li, který vznikl kde jinde než na 4chan v roce 2010 - tedy dva roky před Opráski. Na rozdíl od nich nemají tyto komiksy jednoho tvůrce, ale jinak jsou si s Opráski v lecčems podobné.

Pojí je velmi podobný výtvarný styl i komolení jazyka. Oba také parodují již existující postavy. Opráski využívají osobností z české historie a Dolan zas postaviček z animáků Looney Tunes (Gooby = Goofy, Bogs - Bugs Bunny, apod). Je pravda, že hlavním tématem komiksů s Dolanem nebývá zrovna satira na současné (nejen) politické dění, ale spíš jsou zaměřené na temnou povahu samotného kačera, který je charakterem ta největší špína. Co ale rozhodně mají společného, je (občas i) chytrý, černý humor - a jak sami dobře víte, pokud lidi dokážete pobavit, popularita už přijde sama.

P.S. Kdo by náhodou neznal nic z výše zmíněného, může svou osvětu provést na těchto stránkách:

1 komentář:

  1. Náhoda to neni, Opráski vznikly na Okounovi na tomhle threadu, který je vlastně českou adaptací Dolana: http://www.okoun.cz/boards/ctycpistek_mame_kemix.?contextId=1064946303

    OdpovědětVymazat